Skip to main content
INTENZÍVNY ERASMUS
| Aďa Myšičková

Prvé októbrové týždne, od 2.10.2021 do 16.10. 2021, sa 12 vybraných žiakov štvrtých ročníkov: Zuzana Daňová, Veronika Miškovská, Richard Majerčák, Denis Bednár, Lenka Dulovičová, Viktória Chovanová, Natália Gulová, Tamara Šidelská, Simona Moučková, Viktória Banovičová, Patrícia Bukovinská a Gabriela Gabrišová – zúčastnilo 1. turnusu mobility projektu ERASMUS v svetoznámom kúpeľnom meste Karlove Vary.

Počas intenzívnych 2 týždňov vykonávali odbornú stáž na pridelených oddeleniach Karlovarskej krajskej nemocnice a. s. . Každý z účastníkov mobility mal možnosť päť dní pracovať aj na jednotlivých úsekoch OAIM (oddelenia anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny), kde sa na jej lôžkovej časti vykonáva komplexná starostlivosť o pacientov s akútnym kritickým ochorením, ako chirurgickej tak aj internej povahy. Žiaci na tomto oddelení mali možnosť pod vedením skúseného personálu asistovať alebo priamo vykonávať špecifické výkony, ku ktorým sa v domácich podmienkach dostanú veľmi zriedka alebo vôbec. Išlo napríklad o celkový kúpeľ pacienta na umelej pľúcnej ventilácii, odsávanie zo zaistených a nezaistených dýchacích ciest, odbery krvi z periférnych arteriálnych vstupov, príprava sterilného stolíka na rôzne malé chirurgické zákroky, spolupráca pri kardioverzii, napájaní pacienta na dialyzačný prístroj a podobne. Účastníci mobility tu mali možnosť vidieť moderné technické vybavenie, vrátane prenosného RTG a ultrazvukového prístroja, potrubnej pošty alebo prístroja na vyhodnocovanie ASTRUPU priamo na oddelení. Okrem daného oddelenia, žiaci v ďalších pracovných dňoch vykonávali odbornú stáž aj na štandardných ošetrovateľských jednotkách chirurgického, ortopedického, neurologického, urologického, traumatologického a kardiologického oddelenia. Prax na uvedených pracoviskách dala našim žiakom príležitosť dokázať svoje profesionálne schopnosti a pracovať v konkurencii zástupcov Karlovarskej zdravotníckej školy.Na základe pozitívnych hodnotení od vedúcich sestier jednotlivých oddelení môžeme povedať, že naši ani v tomto smere nesklamali a dôstojne reprezentovali Poprad svojím aktívnym a zodpovedným prístupom.

Počas voľnočasových aktivít účastníci mobility navštívili niektoré z mnohých atrakcií typických pre Karlove Vary, ako napríklad významné sklárne MOSER, ktoré sú známe ručnou sklárskou výrobou aj pre súčasné kráľovské rodiny, celoročnú expozíciu Vianočného domu, stredoveký hrad Loket, najznámejšie vyhliadky (Goethovu a Diana), vrátane Motýlieho domu. Poznávanie Karlových Varov sa pravdaže nezaobišlo ani bez exkurzie do podzemnej Vřídelnej kolonády a kaplnky svätej Magdalény.

Na základe uvedených skutočností môžeme povedať, že spomínaná mobilita poskytla jednotlivým účastníkom aj ich odbornému dozoru ( Mgr. J. Dunajčanovej a Mgr. A. Myšičkovej ) nielen nové neoceniteľné odborné poznatky a skúsenosti, ale zároveň potvrdila Konfuciovu myšlienku a to že: „Človek má tri cesty, ako múdro konať. Najskôr premýšľaním: To je tá najušľachtilejšia. Druhá napodobovaním: To je tá najľahšia. Tretia skúsenosťou: To je tá najtvrdšia“.

Mgr. Andrea Myšičková
odborný koordinátor projektu