Skip to main content
Exkurzia v Levoči na psychiatrickom oddelení
| Jana Dunajčanová

My 3.B sme dnešný deň prijímacích skúšok na našej škole 2.5. 2022, využili na poznávanie niečoho nového. Spoločne sme sa vybrali do Levoče na exkurziu psychiatrického oddelenia. Veľké očakávania, mnohí z nás sa s psychiatrickým pacientom stretli aj v Popradskej nemocnici. A čo my ako ľudia s touto informáciou robíme? Škatuľkujeme, radíme týchto ľudí do jednej skupiny bláznov, pritom tento pohľad je tak „jednoliaty“. Verím, že to našej triede dalo veľa, že sme si utvorili nové názory…

Vedúca sestra, v tomto prípade Slavomír Čuj, sa nám s radosťou venoval, ukázal nám všetky časti tohto oddelenia. Veľmi zaujímavo nám rozprával o organizácii, práci, rozdelení a liečby pacientov. Zdieľal s nami aj pamätné momenty, ktoré sa udiali za jeho roky praxe. Pri obhliadke oddelenia sme boli oboznámení o pravidlách, ktoré sú nevyhnutné. Nazerali sme, načúvali, pozorovali, hlava nám pracovala na plné obrátky. Mnohí z nás boli rezervovaní, niektorí zase nadchnutí, ale všetci máme niečo spoločné, sme mladí ľudia, ktorí akurát vstúpili do dospelého života, a verím, že touto exkurziou si toho vieme do našej životnej cesty veľa zobrať a poučiť sa .

Budeme si pamätať postele so sieťkami, pre ochranu hlavne samotného pacienta aby neublížili seba či personálu. Skutočne to nie je nič hrozné.

Týmto pacientom sú poskytnuté rôzne aktivity. Záhradkárčenie, ručne práce, sedenia s psychologičkami alebo aj telocvik. Myslím, že sme pochopili, ako podstatná je tu viac ta psychická pomoc, než tá fyzická.

Slavomíra Milá, Adéla Neupauerová