Skip to main content
Máme za sebou tri týždne ...
| Stano Čopík

foto studenti 24Vážení rodičia, milí študenti,

Máme za sebou tretí týždeň domácej výučby resp. výuky dištančnou formou. Moje prvé poďakovanie patrí všetkým rodičom, ktorí doma venujú svoj drahocenný čas svojim deťom, aby zabezpečili ich účasť na vyučovaní. Verím, že to nie je jednoduché ale vzhľadom na situáciu okolo nás potrebné. Moje druhé ďakujem patrí všetkým študentom, ktorí si svedomito, načas a pravidelne plnia svoje študentské povinnosti. Mládež, ani pre Vás to nie je prechádzka ružovým sadom, ale verte, že to robíte pre seba, pre svoju budúcnosť. Tretie ďakujem patrí spolu rodičom a študentom, za to, že to spolu zvládnu, že dokážu spolu hľadať cestu, ktorou treba v tejto neľahkej dobe kráčať. Verte, že ani Vaši učitelia to nemajú jednoduché a snažia sa zo všetkých síl, aby Vám túto situáciu nekomplikovali, za predpokladu, že Vy si plníte svoje úlohy.

Chcel by som Vás všetkých poprosiť, možno viac ako inokedy, je teraz čas, kedy je dôležité aby sme spolu komunikovali. Aby jednotliví učitelia vedeli, čo sa s Vami deje, aký máte problém, prečo nie sú veci urobené na čas, prečo ste sa nezúčastnili testu, nepozreli si úlohu, pridelený materiál. Nerád, ale musím spomenúť aj nepríjemné veci, ktoré sa dejú počas týchto dní. Na začiatku musím pripomenúť všetkým, že momentálne prebieha na školách dištančná forma štúdia a študenti sú povinní sa jej zúčastňovať vo forme, ktorú sú zvolilo vedenie školy a jednotliví pedagógovia. Sú školy, ktoré pracujú na dennej báze t,j, hodiny bežia v normálnom vyučovacom čase a študenti sú povinní v tomto čase komunikovať s učiteľmi a aktívne sa zúčastňovať na vyučovacom procese. Na našej škole na mnohých hodinách máte dostatok času si dané učivo spracovať, a podať učiteľovi výsledok svojej práce. Účasť študenta vo vyučovacom procese sa hodnotí podľa toho ako si daný študent plní svoje úlohy. Ak sa stáva, že študent aj napriek opakovaným výzvam s daným učiteľom nekomunikuje (pričom ale s iným áno), je dôvod sa domnievať, že študent nemá záujem o výučbu v danom predmete, čo je neprijateľné.

Momentálne všade okolo nás počúvame "Zostaňte doma" a je to asi správna cesta ako chrániť seba a všetkých okolo. Aj preto je nemysliteľné, aby naši študenti v čase, kedy sa majú venovať vyučovaciemu procesu chodia na brigády a toto používajú ako ospravedlnenie svojich absencií pri tvorbe domácich úloh. Zopakujem pokyn zriaďovateľa školy a ministra školstva "Výuka na školách je prerušená, študenti však nemajú prázdniny, ale výuka pokračuje v dištančnej forme." Poprosil by som touto cestou všetkých študentov a rodičov, aby si našli cestu, ako sa aktívne zúčastniť na vyučovacom procese. Ak je dôvod prečo to nie je možné, toto neodkladne oznámiť vyučujúcemu resp. triednemu učiteľovi. Spolu budeme hľadať cestu ako problém vyriešiť.

Prajem Vám pekný slnečný deň, veľa zdravia, pohody a vzájomného porozumenia.

Stanislav Čopík