Skip to main content
eTwinning seminár
| Aďa Myšičková. Katka Zahradníková

V termíne od 11. – 14. 10. 2018 sme sa zúčastnili dvoch vzdelávacích podujatí s názvom: E twinnnig in Vocational Schools a eTwinning seminar - "Sustainable development“, ktoré prebiehali paralelne vo Francúzkom meste Lille a v Bratislave.

Program eTwinning predstavuje jednoduchý a efektívny spôsob využívania informačných a komunikačných technológií pri vytváraní partnerstiev medzi školami z rôznych krajín Európy. Podporuje viacjazyčnosť a multikulturalitu, povzbudzuje školy, aby sa zapojili do činností zachádzajúcich za rámec ich doterajších činností. Vytvoriť pozitívny vzťah k novým spôsobom učenia a komunikácie. Etwinnig program pomáha lepšie pripraviť študentov na život, ďalšie štúdium a prácu v Európe. Umožnuje vymieňať si skúsenosti, pedagogické materiály a nápady týkajúce sa edukačného procesu.

Uvedených podujatí, sa zúčastnili učitelia a ambasádori eTwinnnigu odborných a všeobecných škôl z Rakúska, Belgicka, Cypru, Českej a Slovenskej republiky, Nemecka, Fínska, Portugalska, Moldavska, Poľska, Švédska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Írska, Azerbajdžanu,Španielska,Veľkej Británie a mnohých ďalších krajín.

Hlavným cieľom seminárov bolo nadviazanie spolupráce medzi zastúpenými európskymi školami pri tvorbe eTwinning projektov v odbornom vzdelávaní za pomoci výučby cudzích jazykov. V úvode stretnutia sme sa orientačne zoznámili s potenciálnymi projektovými partnermi, s ich víziami a cieľmi. Počas ďalších vstupov sme sa zaujímavými a motivujúcimi formami postupne oboznamovali s procesom tvorby nových projektov, funkciami a aplikáciami, ktoré pri tvorbe projektov môžeme použiť.

Za hlavný prínos účasti na danom podujatí považujeme nadviazanie nových kontaktov a možností spolupráce so zahraničnými kolegami, možnosť propagácie našej školy a jej aktivít, možnosť komunikácie v anglickom jazyku. Zaujímavým aspektom bude zapojenie žiakov do plánovanej činnosti s aktuálními eTwinnigovými partnermi - Escola secundária de Vila Verde v Portugalsku s ktorou máme registrovaný projekt s názvom :112 - Connenct to life. Hlavným cieľom uvedeného projektu je porovnanie techník v rámci poskytovania prvej pomoci a maskovania rán a vytvorenie 3- jazyčného „sprievodcu“, ktorý bude nápomocným pri potrebe pokytnutia 1. pomoci počas pobytu v zahraničí alebo turistom z iných krajín. Ďalším projektom, ktorý sme vytvorili je tvorba Vianočných pozdravov. Študenti si zlepšia svoje zručnosti v oblasti IT a sociálne zručnosti. Tiež zlepšia svoje znalosti angličtiny.

Tento projekt umožní žiakom vytvoriť si pekné vzťahy so žiakmi z iných krajín prostredníctvom virtuálneho priestoru a písomnej komunikácie.

Mgr. Katarína Zahradníková

Mgr. Andrea Myšičková