Príhovor riaditeľa školy
| Miro Bednár

Milé abiturientky a milí abiturienti,

Prevzatím maturitných vysvedčení, resp. vysvedčení o záverečnej skúške sa pre vás oficiálne skončilo stredoškolské štúdium na našej škole. Všetko začalo štandardne. Množstvo obyčajných dní odohrávajúcich sa s rovnakým scenárom: cesta do školy, vyučovanie, radosť z úspechov, občas nejaký problém. A množstvo drobností, ktoré sme považovali za nesmierne dôležité. Aj tento školský rok tak začal. Ale život nie je lineárna funkcia, ktorej priebeh charakterizuje priamka. Čiara ľudského bytia je skôr plná zákrut a prekážok, ktoré sa objavia hlavne vtedy, keď ich vôbec nečakáme. Človek je však tvor vynaliezavý, prispôsobivý a vždy nájde spôsob, ako prekážku prekonať (občas obísť a niekedy, žiaľ, aj podliezť).

Pre nedostatok informácií mnohým veciam nerozumieme a preto musíme veriť autoritám, že v krízových situáciách rozhodujú správne, mysliac predovšetkým na najväčšiu prioritu (zdravie) jednotlivca i celej spoločnosti. Ich rozhodnutia musíme akceptovať, bárs by sme si mysleli, že sa situácia dala riešiť ináč. Pretože zodpovednosť je na ich pleciach. A takto to bolo aj s vyučovaním, hodnotením vzdelávania a ukončovaním štúdia v ešte stále aktuálnom školskom roku v súvislosti s mimoriadnou epidemiologickou situáciou na Slovensku, ktorá začala 16.marca. Táto neobvyklá situácia nám ukázala, že to množstvo nesmierne dôležitých drobností až také dôležité nie je. Tiež nás naučila novým formám a metódam v edukácii, ale o mnohé nás ukrátila. Konkrétne maturanti nedostali možnosť porovnať sa v celoslovenskom rozmere v externej časti maturity, nedostali príležitosť ukázať svoje vedomosti pred maturitnou alebo skúšobnou komisiou v ústnej časti a predovšetkým nemohli ukázať svoje zručnosti na oddeleniach nemocnice v rámci praktickej maturitnej a záverečnej skúšky. Možno to niektorých potešilo a privítali možnosť „zmaturovať“ na základe známok získaných počas štúdia. Ale som presvedčený, že väčšina by radšej maturovala klasickým spôsobom. Maturite sa zvykne hovoriť prvá životná skúška. Zvládli ste ju, nie vlastnou vinou, neobvyklým spôsobom – bez stresu a napätia pred skúškou ale aj bez bezprostredného pocitu šťastia a radosti z dosiahnutého úspechu. Ale nezúfajte, život má pre vás pripravených ešte veľa ďalších skúšok.

Milé absolventky a milí absolventi,

My, učitelia, sme vaše napredovanie v štúdiu sledovali s radosťou a zadosťučinením. Teraz si s nostalgiou uvedomujeme, že s každým absolventom odchádza zo školy aj kúsok z nás. Rozpŕchnete sa na všetky svetové strany. Viacerí na vysoké školy, ďalší do práce a niektorí iba tak, poznávať svet. Prajem vám všetkým dostatok energie a vytrvalosti pri napĺňaní svojich snov a veľa úspechov na dlhej ceste životom na ktorú sme vás, verím, dobre pripravili.

Chcem sa poďakovať všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom za prácu, ktorú odviedli a tohtoročnými absolventmi. Zvlášť ďakujem triednym učiteľkám Mgr. Lýdii Cimermanovej, PhDr. Andrei Kakalejčíkovej, Mgr. Bibiane Mackovej, PhDr. Daniele Faixovej a Mgr. Kataríne Zahradníkovej.

P.S. Milí absolventi. Keďže sa v tomto školskom roku nezrealizovalo tradičné slávnostné vyradenie absolventov, nemali ste možnosť „rozlúčiť“ sa so školou, so svojimi učiteľmi ... Môžete to urobiť tak, že mi pošlete svoje vyjadrenia, názory či postoje na email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. . S vašim súhlasom ich potom zverejníme na web stránke našej školy.

Mgr. Miroslav Bednár
riaditeľ školy