Nežná 30 v Prešove
| Jana Kurucová

Nespokojnosť s totalitným režimom pod vedením Komunistickej strany, porušovanie ľudských práv, cenzúra, nemožnosť slobodne cestovať do zahraničia a s tým súvisiaca medzinárodná izolácia, povinná základná vojenská služba, ... To všetko viedlo k udalostiam, ktoré napokon spôsobili pád komunistického režimu. Prečo Nežná revolúcia? Takto boli pomenované nekrvavé udalosti v novembri 1989, ktoré iniciovali nespokojní študenti a k nim sa postupne pridávali umelci i ďalší ľudia. Mgr. Tatiana Husárová pri príležitosti 30. výročia týchto prelomových udalostí, dôsledkom ktorých bola zmena, a to prechod na cestu k demokracii, nacvičila veľkolepý galaprogram, ktorý mal premiéru 14. 11. 2019 vo Veľkej sále Divadla Jonáša Záborského v Prešove za účasti a nemalej podpory predsedu PSK Mgr. Milana Majerského. V programe účinkovali študenti i pedagógovia 17 stredných škôl v pôsobnosti PSK, umelci i hudobné skupiny a zoskupenia. Slová o národe, vlasti, túžbe po slobode či rebelantstvo mladých boli veľmi vhodne dopĺňané pôsobivou hudbou a piesňami. Autentické zábery z udalostí spred 30 rokov starším divákom pripomenuli jedinečnosť okamihu, ktorý prinášal „vietor zmien“ a mladých donútili zamyslieť sa nad tým, že sloboda nie je samozrejmosťou. Tatiana Husárová dokázala spojiť 112 umelcov Prešovského samosprávneho kraja, ktorí vďaka jej nesporným režisérskym schopnostiam, nevšednému umeleckému talentu a estetickému cíteniu predviedli recitačné, hudobné či spevácke výkony na profesionálnej úrovni. Galaprogram Nežná 30 sa mohol uskutočniť vďaka podpore a výdatnej pomoci Prešovského samosprávneho kraja, vedenia školy i zamestnancov Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Ján Pavol II. povedal: „Dejiny učia, že demokracia bez hodnôt sa rýchlo premieňa na jasnú alebo kamuflovanú totalitu.“ Nezneužívajme preto jej základné princípy a nemýľme si ju s anarchiou.

„Demokracia je príležitosť, nie záruka úspechu. Je na nás, ako ďalej po 30 rokoch s touto príležitosťou naložíme.“ Zuzana Čaputová, prezidentka SR.