Skip to main content
Barborka Mayerová – BRONZOVÁ z MAJSTROVSTIEV SVETA v KICKBOXE
| Lenka Litvinová

Barbora 2Barborka Mayerová je žiačkou 4.ročníka našej školy – „ZDRAVOTKY“ v Poprade. Pravidelne nás reprezentuje na školských športových súťažiach v cezpoľnom behu a atletike. V minulom školskom roku pomohla družstvu dievčat svojimi individuálnymi výkonmi (2.miesto na okresnom aj krajskom kole) v cezpoľnom behu k jeho postupu na celoštátne kolo, kde dievčatá skončili na peknom 5. mieste. Na atletickej 1500 – ke okresného kola obsadila 2. miesto.

V tomto školskom roku 2019/2020 opäť obsadila na okresnom kole v cezpoľnom behu medailovú pozíciu, keď si dobehla po striebro a vďaka nej si družstvo odnieslo tiež striebornú medailu. Barborka sa vo svojom voľnom čase venuje kickboxu, veľmi rada beháva, a to najmä po tatranských kopcoch, robí vynášky na vysokohorskú Zbojnícku chatu.

Ale to nie je všetko, lebo:

v dňoch 22. 10. - 26. 10 . 2019 sa zúčastnila ako členka reprezentačného družstva Slovenska Majstrovstiev sveta v kickboxe v Sarajeve, hlavnom meste Bosny a Hercegoviny. Súťažila v disciplíne LOW KICK, ktorá je založená na tom, že pri súboji sa používajú údery hornými aj dolnými končatinami, pričom sa nesmie úder realizovať kolenom. Barborka súťažila vo váhovej kategórii do 52kg a ako 19 – ročná prvýkrát v kategórii dospelých. Už v prvom kole vyraďovacieho pavúka zdolala Francúzku, potom porazila Američanku. Podľahla až konečnej majsterke sveta zo Srbska a postavila sa na BRONZOVÝ STUPIENOK!

Kickboxu sa Barborka venuje už skoro 5 rokov. Je členkou Paga gymu v Poprade a súčasťou reprezentačného družstva žien Slovenska je približne 2 roky. Jej cesta ku kickboxu viedla cez judo, ktorému sa venovala v detstve, ale hlavnou inšpiráciou, ako nám sama povedala, bol film Million Dollar Baby z boxerského prostredia. Samotná príprava na zápasy pozostáva často z dvojfázových tréningov, ktorých náplňou je budovanie kondície crossfitom, behmi, výbehmi schodov. Okrem kondičnej zložky sa samozrejme venuje aj tréningom techniky a sparingovým tréningom. Osobitný dôraz musí Barborka klásť aj na korekciu stravy. Veľkú zásluhu na jej výkonnostnom raste má, podľa Barborkiných ďakovných slov, tréner Pavol Garaj, ktorý svojimi skúsenosťami, odbornosťou a citlivým vedením ju priviedol nielen do reprezentačného družstva, ale aj ku bronzovej medaile.

A aké sú jej ďalšie plány? Už 23. novembra tohto roku sa zúčastní v tureckej Antalyi Majstrovstiev sveta v disciplíne full contacte, pri ktorej sú dolné končatiny oblečené v dlhých nohaviciach a údery sú možné len od pása nahor. A ambície sú opäť vysoké. Pripomína však, že na každý súboj nastupuje s rešpektom a pokorou.

Z Barborkiných úspechov sa veľmi tešíme. Ďakujeme jej za zviditeľňovanie a reprezentáciu nielen našej školy, ale hlavne Slovenska na významných a vrcholných svetových podujatiach. Prajeme jej predovšetkým pevné zdravie, nech to, čo robí, jej prináša radosť a spokojnosť.

Mgr. Lenka Litvinová