Objav svoj talent
| Aďa Myšičková

logo weekV mesiaci november sa Nemocnica Poprad, a. s., zapojila ako hlavný partner Strednej zdravotníckej školy v Poprade pri príprave a realizácii aktivít prebiehajúcich v rámci Európskeho týždňa odborných zručností (20. – 24. novembra 2017). V poradí jeho druhý ročník, spojený so súťažou o najzaujímavejšie podujatia organizované na Slovensku, vyhlasuje SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu.

Cieľom realizovaných aktivít je najmä podpora odborného vzdelávania a prípravy, zlepšenie jeho imidžu, príťažlivosti a kvality, pričom hlavnú úlohu zohráva aj zapojenie rôznych zainteresovaných strán. V zmysle naplnenia vyššie spomenutých zámerov zodpovedné inštitúcie, zorganizovali dva druhy interaktívnych seminárov určených pre rôzne skupiny zúčastnených.

Prvá aktivita určená žiakom tretích a štvrtých ročníkov denného štúdia zdravotnícky asistent a zamestnancom nemocnice v kategórii sestra, zdravotnícky asistent, bola sústredená na ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov so špecifickými problémami (chronickými ranami, zavedenou PEG sondou, kolostómiou a ileostómiou). Tento interaktívny seminár prebiehal pod vedením certifikovanej sestry chirurgického oddelenia Bc. Kamily Plučinskej a svojou účasťou ho podporila aj riaditeľka úseku pre ošetrovateľstvo Mgr. Eva Mušková.

Prítomných počas uvedeného podujatia zaujali praktické ukážky prípravy stomického setu i autentické zábery prípravy pacienta na zavedenie PEG sondy, rozmanitých typov rán v rôznom štádiu hojenia aj komplikácií vyplývajúcich z chirurgického vytvorenia stómií. Zúčastnené publikum mohlo konfrontovať svoje vedomosti a zručnosti s aktuálnymi poznatkami, čo mnohých možno priviedlo k prehodnoteniu svojho doterajšieho prístupu k realizovaným ošetrovateľským činnostiam.

V druhej fáze prebehli zaujímavé semináre, venované hygiene rúk, a ktorých sa zúčastnili aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl v popradskom okrese.

V hlavnej a inšpirujúcej časti podujatia MVDr. Ivan Antony zo spoločnosti Hartmann - Rico, spol. s. r. o., pútavou a interaktívnou formou predostrel aktuálne poznatky týkajúce sa hygieny rúk pričom vyzdvihol jej dôležitosť pre ľudské zdravie a prevenciu mnohých chorôb. Žiaci si mohli na vlastnej koži vyskúšať aj špeciálne dezinfekčné prípravky, určené práve na ošetrovanie rúk a sledovať ich účinnosť pod špeciálnou UV lampou.

Odborné školenie bolo vo svojom úvode obohatené aj o motivačné prezentácie vrchnej sestry oddelenia Centrálneho príjmu Mgr. Kataríny Poradovej, referentky pre styk s verejnosťou PhDr. Sylvie Galajda a vyučujúcich zdravotníckych odborných predmetov, ktorých podnetný prejav, ako dúfame, vzbudil u väčšiny prítomných záujem o krásne ale stále nedocenené povolanie zdravotníka.

Erasmus+